keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Takatalvi 20.4.

20.4.2016
Takatalvi. Sanana melko kaunis, kuitenkin käytännössä niin lannistava ja varautumattomalle puutarhurille peräti katastrofaalinen. Pohjolan puutarhureita ei kuitenkaan niin vain yllätetä takatalvella ainakaan huhtikuussa. Arempia kasvustoja suojataan hallakankailla ainakin vappuun. Kotoperäiset lajit ymmärtävät olla itämättä liian aikaisin, ja ne jotka itävät, kestävät pikkupakkaset ja lumet.

Puutarhurin korvien välinen tila onkin sitten jo eri asia. Elettyjen ja koettujen keväiden ja takatalvien määrä ei tunnu vaikuttavan ainakaan allekirjoittaneen kotipuutarhurin kevätoptimismiin. Talven selättäminen on niin riemastuttava asia, että pienikin takapakki on tuskallista. 
Tosin niinhän se vaan nyt kuitenkin on, ettei pessimistinen ajattelu sovi puutarhurointiin. Takaiskuja tulee tuon tuosta; joku ei idä, toinen itää muttei kasva, joku kuolee, toisen syö myyrä tai rusakko, sataa liikaa tai lunta, on kuivaa, tulvii, on tuholaisia ja muuten vain epäonnea. Vastoinkäymisiä ei koskaan kuitenkaan ennalta ajattele, sillä jos ajattelisi, ei olisi puutarhuri. Epäonnistumisia nimittäin tulee ja paljon. Luonto ei hevillä taivu puutarhurin tahtoon.


https://instagram.com/p/BEa92EWqB5B/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti